2024. június. 22, Paulina

Mindszentkálla nevezetességei, látnivalók

Turistacsoportok mind gyakoribb célpontja a Káli-medence. A kirándulni vágyók kellemes sétát tehetnek ezen a területen, s megfigyelhetik a környék növény- és állatvilágát.

Kopasz-hegy

A települést nyugatról határoló Öreghegy legmagasabb pontja a 330 méter magas Kopasz-hegy, amelyről csodálatos kilátás nyílik az egész Káli-medencére.

A Kopasz-hegy nem kíván kilátót, így is fantasztikus körpanoráma tárul elénk. Két helyen is tábla jelzi az előttünk látható tanúhegyeket, így láthatjuk a Csobáncot, Gulácsot, Tóti hegyet, a Szigligeti várromot, és még sok más környékbeli kisebb-nagyobb hegyet, melyet be tudunk azonosítani a táblák alapján. Tiszta időben a Balaton irányában a somogyi partig is ellátni.

Mindszentkálla
Mindszentkálla
Mindszentkálla

Templomok, romok

A falutól délkeletre, egy vulkáni kúpon, a Kereki-dombon állt a hagyományok szerint a Kál horka és Bulcsú vezér vára. Ezt támasztja alá a feltárt temető is. A domb tövében áll a néhai Kerekikál község középkori templomának romja.

A mai templom feletti domboldalon látható a középkori Kisfalud község gótikus templomának romja.

Mindszentkálla
Mindszentkálla
Mindszentkálla

Kőkeresztek

A környék gyönyörűséges látnivalói a szépen faragott, fehérre meszelt kőkeresztek: a falu határán, a köveskáli országútról lekanyarodva, majd a Petőfi utcában, ill. Szentbékkálla felé haladva láthatunk ilyeneket.

Mindszentkálla
Mindszentkálla
Mindszentkálla

Népi házak

Értékes műemlékek a falu népi házai, pl. a Petőfi utca 24. vagy a Jókai utca 30. alatt.

Mindszentkálla
Mindszentkálla
Mindszentkálla

Kőtenger

Mindszentkálla és Szentbékkálla között terül el a Káli-medence talán leghíresebb nevezetessége, a Kőtenger. Bizarr sziklaformákban, a kőmélyedésekben megtelepedő növények, virágok ritka csodás együttesében gyönyörködhetnek az arra sétálók.

Mindszentkálla
Mindszentkálla
Mindszentkálla

Theodora-Kékkő Tanösvény

Élő környezet, természetvédelem és szabadidő a Balton-felvidék szívében.

A Theodora Tanösvény a Káli-medence szívében, a Balatoni Nemzeti Park védett természeti területén épült 2004-ben a Kékkúti Ásványvíz Rt. anyagi támogatásával. A gyalogosan bejárható útvonal a cég kékkúti palackozóüzemének forrásától indul, majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányában halad. A tavat északi irányból megkerülve a kővágóörsi Mosóház-forrás érintésével tér vissza Kékkútra. Az ide látogató minden állomásnál információs táblák segítségével tájékozódhat a terület természeti értékeiről és hagyományos tájhasználati módozatairól, helyenként kultúrtörténeti vonatkozású ismeretekre is szert tehet.

2006 őszén adták át a Teodóra- Kékkő tanösvény újabb, tíz kilométeres szakaszát. A két évvel korábban avatott nyolc kilométeres szakasz témája a víz és annak környezete, a mostaninak a kövek és a geológia. A tanösvényt – mely Kékkúttól Szentbékkálla és Mindszentkálla érintésével a Kőtengerig halad – a Kékkúti Ásványvíz Zrt. alakította ki. Az ösvény 15 állomásának egy-egy szakasza a Föld 4,6 milliárd éves történetét dolgozza fel, így akár időösvénynek is nevezhető. Itt látható az a tengerpart is, amely kilencmillió évvel ezelőtt alakult ki. A tanösvény útvonalát kék színűre festett, faoszlopokon álló bogár alakú kavicsok mutatják.

Az ösvényről tájékoztató kiadvány, és áttekintő térkép is készült, a külföldiek eligazodását az információs táblák szövegének angol nyelvű fordítása segíti, melyet nyomtatott formátumban – az áttekintő térképpel együtt – a túra első állomásánál, a palackozóüzemnél vehet át a turista.

A Theodora Tanösvény autóbusszal Tapolca illetve Révfülöp felől közelíthető meg, az autóval érkezőknek parkolási lehetőséget biztosít a palackozóüzem.

Mindszentkálla
Mindszentkálla
Mindszentkálla